Dekbedden houden u tijdens de slaap op de juiste temperatuur en moeten tegelijkertijd goed ventileren.

 Voor dekbedden wordt meestal dons, wol of synthetische vezels gebruikt. De materialen hebben ieder hun voor- en nadelen.

 

Welk dekbed moet ik kiezen? 

Iedereen kent de dekbedden van dons, synthetische vulling of wol maar kende je al Tencel of Zijde? 

Mensen komen bij ons in de winkel wel eens vragen om een warm dekbed, helaas bestaat dit niet - het dekbed is van zichzelf niet warm of koud maar biedt een bepaalde isolerende werking en zorgt er dus voor dat de warmte bij je lichaam blijft. 

Dons
De natuur heeft ganzen en eenden een volmaakte bescherming tegen de kou gegeven: hun veren. Veren bevatten een systeem van luchtkanaaltjes, en lucht is een zeer efficiënte isolator. Dat maakt veren tot een ideale vulling van dekbedden, want ze houden de warmte vast en door de lucht tussen de veren is de ventilatie tegelijkertijd goed.
 
Kwaliteit
Dons (de kleinste, zachte veren) en veren bestaan er in verschillende kwaliteiten. Dons is lichter en warmer dan veren. Vaak worden ze gemengd, waarbij dus geldt: hoe meer dons, hoe lichter en warmer het dekbed. En hoe grover de veren, hoe groter de kans dat u ze door het beddengoed heen voelt. Tevens maakt de locatie waar de ganzen groot worden uit voor de grootvlokkigheid en de vulkracht van de dons, hoe kouder het gebied hoe mooier de dons. 
 
Compartimenten
Om te voorkomen dat de vulling van een dekbed zich in de loop der tijd op één punt verzamelt, wordt meestal gebruikgemaakt van gestikte compartimenten. Daarvoor worden verschillende methoden toegepast, zoals vierkanten (carrés) of banen. Het stikken veroorzaakt echter gaatjes waar het dons doorheen kan komen. Om dat tegen te gaan bestaat er de methode van thermofixatie, een soort verlijming door hoge temperatuur. 
 
Tijk
De tijk van het dekbed moet van een zodanige stof zijn dat zelfs de kleinste veertjes er niet doorheen kunnen. Meestal wordt hiervoor een hoge kwaliteit katoen gebruikt. Die stof neemt makkelijk vocht op en geeft het ook weer makkelijk af aan de omgevingslucht.
 
Vier seizoenen
Er bestaan donzen dekbedden voor het koele en voor het warme deel van het jaar, en vierseizoendekbedden, al dan niet met twee (of meer) afneembare lagen. In een speciaalzaak kan men u alle informatie geven, waarbij u steeds in gedachten moeten houden dat, naast kwaliteit, ook uw persoonlijke voorkeuren van belang zijn.

Wol
Tot in de jaren zeventig werd er in Nederland nog onder dekens geslapen. Die waren meestal van wol vervaardigd. Inmiddels gebruikt bijna iedereen een dekbed. Wol heeft, net als dons en veren, een isolerende functie. Bovendien absorbeert het vocht. Wol is echter minder soepel, en daardoor vormt het zich minder goed naar het lichaam. Daar komt bij dat wol zwaarder is. In dunne zomerdekbedden waarin wol wordt gebruikt, wordt dat materiaal daarom soms gemengd met wildzijde (natuurlijke zijde).
 
Synthetische vezels
Er bestaan vele verschillende synthetische vezels, die onderling sterk verschillen wat betreft gewicht, isolerend vermogen, ventilatie en duurzaamheid. Het nadeel van synthetische vezels is dat ze meestal minder goed ventileren dan dons of wol. Voordeel is dat synthetische dekbedden veel goedkoper zijn dan wollen en donzen dekbedden, en dat ze in de wasmachine kunnen. 
 

Tencel

Tencel is een vezel gemaakt door de firma Lensing in Oostenrijk - zij zijn erin geslaagd een vezel te maken uit eucalyptus hout die extreem goed vocht opneemt. Voordeel is tevens dat deze vulling makkelijk te reinigen is en goed voor het milieu en dier. 

Zijde 

iedereen kent zijde als gemaakt door de zijderups- de kwaliteit van de draad maakt de kwaliteit van het dekbed, het materiaal is antiallergisch en is door zn enorme vochtopnemend vermogen zeer geschikt voor mensen met reumatische aandoeningen. kijk bijvoorbeeld naar de mooie dekbedden van Emperior Silk 


Dekbed Informatie Systeem (DIS)
De Stichting Promotie Dekbedden heeft in samenwerking met de Consumentenbond een uniforme kwaliteitsstandaard ontwikkeld voor dekbedden, het Dekbed Informatie Systeen (DIS). Op het DIS-etiket staan tien criteria die u kunnen helpen bij de aanschaf: model, afmetingen, tijk, vulgewicht, warmteklasse, gewichtsklasse, gebruiks- en wasvoorschrift en de garantietermijn. 

Warmteklassesysteem volgens DIS 

Klasse 1: Warmst, het meest geschikt voor de zeer koude slaapkamer of kouwelijke personen
Klasse 2: Gemiddeld warm; voor de meeste mensen de beste keuze.
Klasse 3: Dunner, voor de licht verwarmde slaapkamer.
Klasse 4: Dunst, voor de warme slaapkamers of voor mensen die het erg snel warm hebben. 
 
Winterdekbedden zijn meestal uit Klasse 1, zomerdekbedden uit Klasse 4.

© 2008 - 2024 PillowsOnline | sitemap | rss